KATLANIR CAM BALKON SİSTEMLERİ - KIŞ BAHÇESİ

24 Nisan 2010 Cumartesi

KIŞ BAHÇESİ TARİHÇESİ

Katlanır cam balkon sistemleri hakkında, daha önceki yazılarımızda okurlarımızı elimizde geldiği kadar bilgilendirmeye çalıştık. Bundan sonraki yazılarımızda kış bahçesi hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle tarihçesine bakalım. Ne zaman, kimler tarafından, hangi yıllarda yapılmaya başlanmıştır.


Kış bahçelerinin genel olarak bir tanımı yapılmak istendiğinde, bahçe ve yeşil hissini soğuk mevsimlerde de yaşayabilmek amacı ile çeşitli tarzlarda, değişik malzemeler ile yapılan cam evler olarak tanımlanabilir. Limonluk, sera vb. diğer yapılardan en büyük farkı ısıtma ve soğutma tesisatına sahip olmaları ve içinde dinlenme amacı ile zaman geçirilebilmesidir. Böylece insanlara hava şartlarının uygun olmadığı dönemlerde de doğayı ve yeşili yakından hissedebilme imkanı verilmiş olur.

İnsanların kapalı mekanlarda elverişli olmayan dış hava şartlardan korunarak doğayla iç içe olma fikri uygarlık kadar eskilere dayanır. Tarih kitaplarına geçen ilk kış bahçesi bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla M.Ö. 600 lere kadar uzanmaktadır.

Bitkilerin, kapalı mekanlarda elverişli olmayan dış hava şartlardan korunarak yetiştirilmesi geleneği Yunanlılar, Mısırlılar, Çinliler ve Japonlar'da da rastlanmış olsa da asıl bu fikri ortaya atan ve geliştirenler Romalılar olmuştur. Romalılar bitkileri için özel yapılar yapıp onları olumsuz hava koşullarından etkilenmemek için kullanmışlardır. Ama ne yazık ki bu oluşum Roma imparatorluğunun çöküşüyle beraber yok olmaya başlamıştır. Bu yok olma süreci 16. yy da Avrupalıların bu yapıları sanatsal ve estetik bir yolla inşa etmeye başlamasına kadar devam etmiştir. Yüzyıllar boyunca insanlar kış bahçelerinin çekici yönlerini tecrübe etmişlerdir. Özellikle 16. ve 17yy da geniş evleri olan kişiler bitkilerini olumsuz hava koşullarına karşı koruyabilmek amacıyla bir kez daha bu mekanları kullanmışlardır. Dönemin kraliyet ailesinden olan Kraliçe Anne döneminde, havalar ısındığında tüm bitkiler sandalyeler ve bahçe mobilyaları bu kapalı mekanlara taşınmış ve buralar keyifli birer misafir ağırlama odaları olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tabiki o dönemlerde teknoloji günümüzdeki kadar gelişmiş olmadığı için bu kapalı mekanlar sadece havalar sıcak ve kuru olduğunda kullanılabilmekteydi. O dönemlerde farklı dizayn kabiliyetleri olmadığı için genellikle kış bahçeleri, geniş pencereli taş duvarlı mekanlar olarak inşa edilmekteydi.

19. yy ın başlarında modern kış bahçesi dizaynları bugünkü şeklini almaya başlamış ve yapısında ağırlıklı olarak cam kullanılmaya başlanmıştır. Fakat kış bahçelerinin günümüzdeki inşa edilme sebepleri eski çağlarda olduğu gibi bitki yetiştirmek ve onları kötü doğa koşullardan korumak değil, yaşadığımız evlerimize estetik ve çekici keyifli ortamlar sunan, cam ağırlıklı olarak inşa edilmiş modern yaşam ortamları kazandırmaktır. Hem de yaz kış, soğuk veya sıcak hiç bir olumsuz koşuldan etkilenmeden.

Günümüzde Avrupa ve Amerika ülkelerinde binlerce kış bahçesi inşa edilmiş ve trend haline gelmiştir. Türkiye'de de çok popüler olmaya başlamıştır. Çoğu villa kent ve site alanlarının içinde önceden kamelyalar mevcuttu fakat olumsuz hava şartlarından dolayı tercih edilmiyor, insanların orada keyif yapma şansları olmamıştır. Kış bahçeleri adından da anlaşıldığı üzere olumsuz hava şartlarına göhüs geren kullanışlı bir yapı çeşitidir. Bütün bu faktörler bir araya geldiğinde günümüz zamanında tercih edilmeye başlamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder